Geloofsgewoontes (1)

Ek dink die afgelope tyd heelwat oor die hele saak van geloofsgewoontes. ’n Ander naam daarvoor is “geestelike dissiplines”. Dit is gewoontes of gebruike wat jy gereeld beoefen (vandaar die naam “gewoonte”) en wat jy nie net doen wanneer die lus daarvoor oor jou kom nie, maar iets waarmee jy gedissiplineerd besig is; waartoe jy jouself as ’t ware dwing.

Dis nie ’n nuwe gedagte nie; trouens, dis so oud soos die evangelie self. Paulus skryf in 1 Timoteus 4:7: “Maar van onheilige en sinlose verdigsels moet jy wegbly. Oefen jou liewer om in toewyding aan God te lewe.” Die 1953-vertaling het gelui: “… oefen jou in die godsaligheid.” In die vroeë kerk was dit ’n standaardpraktyk onder die kerkvaders. Maar iewers langs die pad het dit in onbruik geraak, in elk geval in die NG Kerk. Daar is talle wat nog geloofsgewoontes beoefen, maar dis nie meer so algemeen soos vroeër nie. Ek dink byvoorbeeld aan die gebruik van huisgodsdiens. Dit was ’n geloofsgewoonte waarmee die ouer geslag grootgeword het, maar vandag feitlik uitgesterf het.

In ons gejaagde wêreld is geloofsdissiplines al hoe meer ’n uitdaging, want ons het min tyd om dit te beoefen, en daarom kom ons dikwels nie daarby uit nie. Maar juis daarom is dit noodsaaklik, want die dissipline om geloofsgewoontes te beoefen help jou om nie geestelik te vervlak nie. Ons sal eenvoudig die dissipline aan die dag moet lê om tyd daarvoor te máák, want in ’n gewone dag is daar nie tyd nie. Iemand sê onlangs vir my hy moet in die oggend vroeg daarvoor tyd inruim, want hy weet as sy dag eers begin het, kom hy nie daarby nie.

Die mees basiese geloofsgewoonte is daaglikse stiltetyd. Dit is meer as net om ’n gedeelte in die Bybel te lees en te bid. Dit is om stil te word, die Bybel te lees en te oordink, tyd te maak om te vra wat die Here in die Woord vir jou leer of hoe Hy jou versterk of stuur of waarsku. As ’n mens nie tyd maak om op die Here se stem (die ou mense het gepraat van die influistering van die Gees) te wag nie, gaan jou Bybellees jou nie dieper in God se plan vir jou lewe inneem nie.

Ek wil in die volgende paar weke meer oor geloofsgewoontes skryf, maar stiltetyd, waar die Bybel sentraal is, is die plek waar ons almal moet begin.

Lekker oefen!

image_pdfimage_print

Lewer kommentaar

Volg my

Kry kennisgewings