Ek moet erken dat die geloofsgewoonte om te joernaal, of dan ’n dagboek by te hou, nie een van my groot voorliefdes was nie. Ek het al dikwels begin om dit te doen, en dan ná ’n paar inskrywings opgehou. En elke keer sê ek vir myself ek behoort dit te doen. Tot ek onlangs by ’n kursus ’n verbintenis met ander gemaak het om dit getrou te doen, minstens twee maal per week, en hulle kontroleer elke week of ek dit gedoen het. Toe móés ek begin. En skielik besef ek hoe waardevol dit is, hoe dit my help om my eie pad met die Here (of is dit sy pad met my?) te verstaan.

Om ’n dagboek te hou is eintlik baie eenvoudig. Dis nie ’n boek wat jy skryf vir ander om te lees nie, dis net vir jou eie oë bedoel. Daarom kan jy absoluut eerlik wees, want niemand anders hoef te weet wat jy daarin skryf nie. Dis ’n boek waarin jy jou eie gedagtes, nadenke, insigte, versugtinge, drome, worstelinge, skuldgevoelens, sondes, belydenisse, gebede en wat nog alles neerpen terwyl jy in God se teenwoordigheid is. Dit is deel van stilword, deel van onderskeidend kyk na jouself, na jou wêreld, en fyn luister na God se stem soos dit na jou kom in jou Bybellees, in jou gesprekke met ander, en in die dinge wat met en om jou gebeur.

Daar is nie ’n vaste resep oor hoe jy ’n dagboek moet byhou nie, of presies wat jy moet maak nie. Jy kan dit op jou rekenaar of tablet doen, of in ’n boek. Party mense sê om iets met die hand te skryf, help hulle beter om hulle gedagtes te orden. Maar die belangrikste is om ’n metode te kry wat vir jou werk.

Party skryf een maal per dag, ander een maal per week. Party skryf soggens vroeg, ander weer saans as die dag verby is. Nog ander het geen vaste patroon van hoe en wanneer hulle joernaal nie. Maar onthou dat dit ’n geloofsgewoonte is, ’n geestelike dissipline, en dit beteken dat dit iets is waaraan jy jou moet hou, anders gaan dit nie werk nie. Een of twee maal per jaar is waarskynlik nie genoeg om dit ’n gewoonte te noem nie.

’n Dagboek help jou om jou gedagtes te orden. Dit help jou om te verwoord wat jy in die Bybel van God gehoor het, of hoe jy jou roeping verstaan. Daarom is vrae waarmee ’n mens besig is wanneer jy jou dagboek skryf, dinge soos waar jy vir God sien, waar God jou op jou pad versterk, waar Hy jou voorkeer, waarvan jy bewus geword het. Dink na oor jou dag, of jou week, en probeer agterkom hoe God in jou lewe besig is, en skryf dit neer.

Komaan, begin net, en doen dit!

image_pdfimage_print

Views: 5

Teken in op my artikels

Teken in op my artikels

As jy inteken, kry jy al die artikels in jou epos posbus!

Sukses! Dankie dat jy ingeteken het.