Een van die teksverse wat die laaste tyd baie gewild is, is Jeremia 29:11: “Ek weet wat ek vir julle beplan, sê die Here: voorspoed en nie teenspoed nie; Ek wil vir julle ’n toekoms gee, ’n verwagting!” Mense neem dié vers as ’n belofte van God vir hulleself, of gee dit vir iemand vir wie hulle goeie wense wil stuur.

Dit is inderdaad ’n mooi teksvers. Maar soos alles in die Bybel moet ’n mens versigtig wees om ’n vers uit konteks te haal en dit dan as die evangelie te herhaal.

So, die agtergrond van dié vers: Die Jode is deur koning Nebukadnesar in ballingskap na Babel weggevoer, en die mense was verpletter. In dié tyd verkondig die profeet Jeremia dat Nebukadnesar ’n instrument in God se hand is omdat die Jode aan Hom ongehoorsaam is. Hy sê hulle moet dit so aanvaar en vrede maak met hulle nuwe omstandighede. Selfaangestelde (vals) profete het hom egter heftig geopponeer en in die Naam van die Here geprofeteer dat die ballingskap van korte duur sal wees. Net twee jaar, dan sal die juk van Babel verbreek wees en die koning terugkeer na Jerusalem en die tempelskatte teruggebring word en alles sal weer honkie dorie wees. Aldus Gananja en sy trawante.

Dis in reaksie op dié vals gerusstellings dat die Here hierdie wonderlike belofte by monde van Jeremia gee. Hy weet wat Hy doen, verseker Hy hulle. Hy sál met Babel afreken, maar eers oor 70 jaar. Die ballingskap is deel van sy plan met hulle, want Hy beplan nie hulle ondergang nie. Maar hulle is nie gereed vir die toekoms wat die Here in gedagte het nie, want hulle is ver van Hom af. Hulle droom hulle eie drome en teer op valse hoop. Hulle leen hulle ore uit aan mense wat sê wat hulle graag wil hoor.

Dit laat my dink aan ons eie dag. Paulus het dit al voorspel in 2 Timoteus 4:3: “… want daar sal ’n tyd kom wanneer die mense die gesonde leer nie meer sal verdra nie. Hulle sal hulle eie begeertes volg en vir hulle leermeesters bymekaarmaak wat net sal sê wat hulle graag wil hoor.” Predikers wat mense na die mond praat, wat ophou om te preek oor sonde en vergifnis (dit laat mense net sleg voel oor hulleself) en net verkondig dat ons mekaar moet liefhê. Van die eerste vier gebooie wat handel oor liefde vir God en ’n heilige lewe voor Hom, van vlug van die sonde en bekering van verkeerde dade hoor jy min by hulle. Dit pas immers nie in in die goedvoel-godsdiens van ons dag nie. Die Tien Gebooie word vervang met ’n nuwe gebod: “You must be nice to people.” En bewaar jou siel as jy jou rug styfmaak teen dié nice godsdiens. Jeremia is verguis en in die tronk gegooi omdat hy dinge gepredik het wat mense ongemaklik gemaak het oor hulleself.

Interessant dat ’n mens net Jeremia 29:11 hoor, en nie die volgende verse óók nie, want die Here se belofte gaan verder: “Dan sal julle My aanroep, tot My kom bid, en Ek sal julle gebede verhoor. Julle sal vra na my wil en julle sal dan my wil ken as julle met julle hele hart daarna vra.” (Jeremia 29:12-13) Dít is God se droom vir sy mense, die goeie toekoms wat Hy vir hulle beplan: ’n tyd waarin mense weer na sy wil sal vra en nie hulle eiesinnige drome droom of luister na die vals stemme wat hulle streel nie.

O, dat dié goeie tyd tog gou sal aanbreek!

image_pdfimage_print

Views: 6

Teken in op my artikels

Teken in op my artikels

As jy inteken, kry jy al die artikels in jou epos posbus!

Sukses! Dankie dat jy ingeteken het.