RAMP OP RAMP TREF RYKE

Van ons Ou Testament redaksie

US. – ’n Reeks rampe en fratsongelukke het die bekende boer Job in een enkele dag totaal geruïneer. Hy het feitlik net sy huis en sy gesondheid oor.

In ’n dag van ongelooflike teenspoed het ’n bende mans uit Skeba sy werksmense op die land aangeval en gedood; die weerlig het sy kleinvee en hulle wagters doodgeslaan; drie groepe Galdeërs het al sy kamele geroof; en om alles te vererger, het ’n stormwind die huis waarin sy tien kinders partytjie gehou het, op hulle ingewaai. Almal is dood.

Die stomme man is gebroke oor sy kinders, maar tog het hy alles gelate aanvaar. Aan Bybelkoerant het hy gesê: “Sonder iets het ek in die wêreld gekom en sonder iets gaan ek daaruit. Die Here het gegee en die Here het geneem. Prys die Naam van die Here.”

Een van sy vriende Elifas van Teman het egter ná ’n besoek aan Job gesê dit klink miskien hard, maar al die rampe wat sy vriend so op een dag tref, kan nie toevallig wees nie. “Ek is seker God wil deur dié ellende met hom praat en wys op iets wat verkeerd is in sy lewe,” het hy gesê.

 

Rabbi genees bedelaar wat blind gebore is

Van ons Nuwe Testament redaksie

JERUSALEM. – Blindheid kan meer as een ding beteken. Dit is die blywende indruk nadat die rabbi Jesus seun van Josef ’n bedelaar wat blind gebore is, genees het.

Jesus was van die tempel af op pad huis toe toe hy die blinde bedelaar sien. Hy het ’n bietjie klei met spoeg aangemaak en dit aan die man se oë gesmeer. Daarna het hy hom beveel om hom in die Siloambad te gaan was. Tot almal se verbasing kon hy sien toe hy terugkom!

Toe die Fariseërs hiervan hoor, was hulle baie ontsteld omdat die genesing op ’n Sabbatdag plaasgevind het. Hulle wou ook nie glo dat die man werklik eers blind was nie. Hulle het selfs sy ouers laat roep om sy storie te bevestig.

Die man was vol lof vir sy weldoener. Toe hy deur die tempelowerhede onder kruisverhoor geneem is oor die voorval, het hy geweier om Jesus af te kraak. “As hierdie man nie van God was nie, sou hy nie my oë kon genees nie,” het hy gesê. Dit het die owerhede so kwaad gemaak dat hulle hom summier uitgeban het.

Die man wou nie veel verder oor die hele aangeleentheid sê nie. Tog het die optrede van die godsdiensleiers hom verslae gemaak. “Dit lyk my hulle is eerder die blindes. Hoe anders kan jy verklaar dat hulle die wonder wat met my gebeur het, veroordeel?” het hy opgemerk.

Jesus kon nie vir kommentaar opgespoor word nie.

 


Wie se skuld is dit?

Dit is ’n óú versoeking om die oorsaak vir ’n ramp of ellende te gaan soek in die lewe van die een wat getref is. Dis wat Job se vriend Elifas dadelik sê: “Dink daaroor na: het iemand ooit onskuldig te gronde gegaan? Waar is regverdiges ooit uitgewis?” (Job 4:7). En dit is ook die reaksie van Jesus se dissipels as hulle die blinde bedelaar sien: “Rabbi, deur wie se sonde is dit dat hierdie man blind gebore is: sy eie of sy ouers s’n?” (Joh. 9:2).

Daar is vandag ook mense wat glo dat dit nie met jou sleg kan gaan solank jy naby die Here leef nie. Wanneer teenspoed jou dus tref, is dit omdat jy een of ander bewuste of onbewuste sonde in jou lewe het waarvan jy ontslae moet raak.

Job weier deurgaans om hierdie alte maklike “oplossing” vir sy ellende te aanvaar. En die skrywer van die boek Job wil juis dít vir ons duidelik laat verstaan: daar is meer faktore op die spel as net ons, ons sonde, en God. Op een of ander manier is die duiwel ook werksaam wanneer die ellende oor ons toesak.

Jesus wys ook die simplistiese oplossing van sy dissipels beslis af. En Hy help ons om met ’n ander perspektief na die saak te kyk: hoedat God in ons lyding teenwoordig is en ons daardeur wil dra, sodat Hy op die ou end in ons verheerlik kan word!

Daarom kan Jakobus in 1:2-4 ons selfs oproep om bly te wees oor die beproewings, want dit bring jou op die ou end, deur jou worsteling heen, nader aan God en tot volle geestelike rypheid, omdat jy in jou swaarkry ontdek dat God jou nie los nie, soos Paulus in Rom. 8:38,39 dit uitjubel: “Hiervan is ek oortuig: geen dood of lewe of engele of bose magte of teenswoordige of toekomstige dinge of kragte of hoogte of diepte of enigiets anders in die skepping kan ons van die liefde van God skei nie, die liefde wat daar is in Christus Jesus ons Here.”

Hoewel die ellendes wat oor ons pad kom, nie buite God se beskikking gebeur nie, is dit nie God wat dit oor ons bring nie. Dit wil die boek Job ons laat verstaan. En wanneer die teenspoed dan wel kom, kan ons geborge wees in die sekerheid: God sal ons nie los sodat ons alleen en weerloos daarteen staan nie.

image_pdfimage_print

Lewer kommentaar