Altesaam was die getelde Israeliete 603 550. (vers 45)

Die getal weerbare Israeliete het geleerdes al lelik laat kopkrap. Saam met die vroue, kinders en slawe sou hulle dan tussen 2 en 3 miljoen mense wees.
Dis nie só ver van Egipte na Kanaän nie. Met 2 miljoen mense sou die voorste groep al in Kanaän aangekom het voordat die laaste klomp uit Egipte kon vertrek. Daarom sê party geleerdes dat ons nie die getal letterlik kan opneem nie. Ander meen dat ’n veel latere sensus-opname (bv uit Dawid se tyd) gebruik is. Dit is ook moontlik dat die Hebreeuse woord “duisend” eerder ’n groep mense (bv familiegroep) kan beteken.
In elk geval is so ’n groot getal mense in die woestyn net nie prakties moontlik nie. As jy die sewentig nakomelinge van Jakob wat Egipte toe is, as basis gebruik, was die Israeliete ten tyde van die uittog waarskynlik ongeveer tien duisend. Dit maak meer sin, ook organisatories, as die Israeliete minder was.
Ons sal nooit weet wat die skrywer met die groot getal bedoel het nie. Dalk was dit bloot ’n manier om ons te laat verstaan hoe groots die uittog was. Dit was God se werk, en God is groter as wat ons dink!

image_pdfimage_print

Views: 22

Teken in op my artikels

Teken in op my artikels

As jy inteken, kry jy al die artikels in jou epos posbus!

Sukses! Dankie dat jy ingeteken het.