Terwyl hulle die geld wat vir die huis van die Here ingebring is, uitgehaal het, het die priester Gilkija die boek gekry met die wet van die Here wat deur bemiddeling van Moses aan Israel gegee is. (2 Kron 34:14)

Josia was, naas Dawid en Salomo, waarskynlik die grootste koning van Juda. In sy tyd het die ryk uitgebrei tot die grense wat in Dawid se tyd daar was. Hy was maar ag jaar oud toe hy koning geword het, en het omvangryke godsdienstige herstel-aksies geloods en die afgodsdiens vernietig. Op ses en twintig jarige ouderdom gee hy opdrag dat die tempel herstel word na jare van verval. Afgodsaltare was daar opgerig, vreemde gode is daar vereer, en die gebou het begin verweer.
Tydens die herstel ontdek die priester Gilkija die wetboek van Moses. Dit was vermoedelik die boek Deuteronomium, waar die groot klem val op die belangrikheid van menseverhoudings. Dié boek ruk Josia tot in sy diepste wese (vers 19). Hy besef, by die aanhoor van die wet, hoe ver die volk afgedwaal het, en hoe diep hulle voor God skuldig staan (vers 21).
Die Bybel is vandag nog kragtig om ons op die regte spoor te help. Die vraag is of ons dit ernstig genoeg opneem.

image_pdfimage_print

Views: 6

Teken in op my artikels

Teken in op my artikels

As jy inteken, kry jy al die artikels in jou epos posbus!

Sukses! Dankie dat jy ingeteken het.